QUICK SEARCH
Zoekterm(en)

Zoeken
(Artikelnr: 79700-929)
VERWACHT IN 2019

Coloritmes
Leven en werk van Willem Thijs

Jojada Verrips / Ben van den Camp
--
vormgeving: Sok Visueel Management
--
ISBN 97890 79700929, 156 pp., luxe paperback, formaat 20x21, genaaid, € 20,75)

--

Willem J.H. Thijs (1932-2016) was de zoon van een textielfabrikant uit Tilburg. Na een opleiding tot leraar tekenen vervolgt hij zijn leerschool in Amsterdam aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Hij specialiseert zich in tekenen en aquarelleren en in monumentale kunst.
Hij vestigt zich begin jaren zestig in Amsterdam en voorziet in zijn levensonderhoud met opdrachten voor de decoratieve aankleding van gebouwen.
Later verbouwt hij in Barsingerhorn een leegstaand kerkje tot woon-, atelier- en expositieruimte.
In 1998 vestigt hij zich in Purmerend waar hij in 2016 overlijdt.
In zijn vrije werk komen steeds zijn jeugdherinneringen aan textiele vormen en kleuren terug. Zelf omschreef Willem Thijs dat als coloritmes, het repeteren van vormen en kleuren.

Jojada Verrips en Ben van den Camp rangschikken de lappendeken van zijn kunstenaarsleven en presenteren een selectie van zijn coloritmes door de jaren heen.

Inhoudsopgave

Introductie: De lappendeken

WILLEM THIJS: KANTEKENINGEN BIJ HET LEVEN
- Tilburg. Jeugd en academie
- Student, Rijksakademie Amsterdam
- Afgestudeerd kunstenaar
- Meer opdrachten en exposities
- Docent Rijksakademie Amsterdam
- Barsingerhorn
- Amsterdam en Purmerend

COLORITMES: EEN SELECTIE UIT HET WERK

Nawoord: Focus op structuur
Dankwoord, illustraties en colofon

---------------
Uit het boek:

DE LAPPENDEKEN

Op een goede dag in april 2016 stond Willem Thijs in de woonkamer van zijn huis in Purmerend voor een groot schilderij aan de wand. Heftig gesticulerend liet hij me weten, dat het werk van zijn hand eigenlijk nog lang niet af was. Dat zag ik niet, maar dat wist hij wel. Bepaalde geometrische patronen geschilderd in zwart en schitterende schakeringen van rozerood konden nog beter weergegeven worden en andere vroegen om uitbreiding of doortrekking. Daar moest hij zich nog eens aan zetten. Nadrukkelijk liet hij weten, hoe het om een herhaling van kleinere en grotere vormen ging, die zó op het doek waren gezet, dat er een ruimtelijk geheel ontstaan was, een abstract bouwwerk of landschap. Zoals hij tegen Ellen de Jong, die hem in 2007 interviewde bij een expositie van zijn werk in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen, over dat schilderij opmerkte: ‘Het is allemaal gegroeid uit het landschap. Een landschap is eigenlijk een horizontale en een verticale gedachte en daar zijn mijn abstracte composities op gebaseerd.’ Maar af, neen, af was zijn creatie, die de beschouwer mocht herscheppen naar eigen inzicht, nog niet.
Ik moest bij het zien van Thijs’ prachtig product weer eens denken aan wat hij me ooit vertelde over hoe hij als klein manneke in een klein kamertje van de textielfabriek van zijn vader in Tilburg uren achtereen kon spelen met een grote collectie veelkleurige stalen van allerlei stoffen. Hoe hij die stalen schier eindeloos had gearrangeerd en hoe het rangschikken van die kleurige lapjes hem keer op keer mateloos had gefascineerd.
Eigenlijk is hij zijn rijke leven lang bezig geweest met het schikken en verschikken van vormen en kleuren in aansprekende patronen, dacht ik. En die gedachte werd nog versterkt toen ik even later zag, hoe hij zijn handen als een levende lijst vouwde om de geometrische stapeling van huizen op een foto van het Italiaanse bergdorp Anticoli Corrado, waar hij in 1963 maanden doorbracht om zich als net afgestudeerde aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam verder te vormen als kunstenaar. Een stenen lappendeken van grotere en kleinere vlakken tegen een helling, die een onmiskenbare familiegelijkenis vertoonde met het merendeel van zijn werk.

INDELING BOEK

Willem Thijs was geen archivaris en geen schrijver van dagboeken, hij was een maker en een schepper van artistiek beeldend werk. Dit boek kan daarom slechts een beknopt en gemankeerd beeld bieden van het omvangrijke artistieke oeuvre, dat hij in zijn lange leven heeft geschapen en dat ondanks het afwisselend karakter ervan in veel gevallen een uiterst creatieve variatie op het hiervoor aangestipte thema lijkt te vormen. Om te laten zien wat zijn brein en handen in de loop der jaren aan indrukwekkende kunst hebben gefabriceerd bevat het boek behalve bondige biografische schetsen een overzicht van de opdrachten die hij kreeg en de exposities waarop zijn werk te bezichtigen viel.

Dit deel is opgedeeld in te onderscheiden periodes van zijn leven en waar mogelijk voorzien van informatieve kanttekeningen.

Coloritmes, het tweede deel van het boek, is gevuld met chronologisch gepresenteerde afbeeldingen van een selectie uit de grote hoeveelheid tekeningen, gouaches, aquarellen en schilderijen in olie- en acrylverf die Willem Thijs in de loop van zijn arbeidzame leven heeft gemaakt. Behalve een basaal technisch niveau van de reproductie was het selectiecriterium in de eerste plaats, of een werk gesigneerd en gedateerd was en of het compleet op de reproductie stond afgebeeld. We hebben alleen geput uit het werk dat aanwezig was in zijn atelier en woonhuis of in ons eigen bezit, of waarvan we in Thijs’ eigen archief een goede foto of dia vonden. Uit die stapel hebben we de keuze gemaakt die volgens ons de breedte en de ontwikkeling in het werk van Willem Thijs weergeeft.

 
Foto('s):
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 25,75
Aantal: Bestellen
Reviews Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst moet worden goedgekeurd door een beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is zal hij verschijnen op deze pagina.

Geen reviews gevonden.

Meer reviews
 
 
 
Uitgeverij AMB  
Karwijzaaderf 15
1112 JN Diemen
postadres
Postbus 7
1110 AA Diemen


info.amb@xs4all.nl

AMB Publishers 
Karwijzaaderf 15
1112 JN Diemen

postal address
 PO Box 7
  1110 AA Diemen
  The Netherlands

 info.amb@xs4all.nl


 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.