QUICK SEARCH
Zoekterm(en)

Zoeken
(Artikelnr: 79700-48)
EEN HARD SPEL
Belangrijke info voor acteurs

Christiaan Alberdingk Thijm

 
AMB Diemen 2013
(isbn 97890-79700-48-6, 113 pp., paperback, geïllustreerd, € 12,50)


– Aan deze uitgave is meegewerkt door FNV KIEM, ACT en NORMA –

----- 
Dit boek is voor acteurs door acteurs. Bekende acteurs vertellen over het vak en proberen te behoeden voor de fouten die zij hebben gemaakt.
Christiaan Alberdingk Thijm, jurist en schrijver, loopt langs alle juridische valkuilen van het vak.
Welke rechten heb je als acteur? Mag iemand mij imiteren? Hoe ver gaat de vrijheid van meningsuiting? Kan ik geld verdienen met Twitter? Mag mijn foto op Facebook worden gebruikt? Wat is een thuiskopievergoeding?
Op deze en veel meer vragen geeft Hard Spel antwoord. Ook krijg je tips en trucs om je onderhandelingspositie te verbeteren.
Dit boek biedt het begin van een beter bestaan. Want als je niet weet wat je rechten zijn, kan je ze ook niet gebruiken.
Een onmisbaar handboek voor de moderne acteur.
----- 
Voorwoord
 
In de film Back to the Future reist Michael J. Fox als de scholier Marty McFly in de tijdmachine van Dr. Emmett Brown (‘Doc’) terug naar 1955. De dertig jaar jongere versie van Doc kan niet geloven dat in 1985, het jaar waarin de film zich afspeelt, een acteur president van de Verenigde Staten is. ‘Ronald Reagan? The actor?’ zegt Doc verbijsterd wanneer Marty hem vertelt wie het staatshoofd is.
Wie met een tijdmachine uit 1955 naar 2013 zou reizen, zou denken dat acteurs de dienst uitmaken in het tegenwoordige Nederland. In het straatbeeld overheersen de gezichten van acteurs. In aankondigingen voor films, theaterstukken en televisieseries wordt meer dan ooit geschermd met de spelers. Het zijn de acteurs die het publiek de zalen in trekken. Wanneer komt het nou voor dat een productie wordt gepromoot met het gezicht van de regisseur of de scenarioschrijver? En wie al helemaal niet interessant is voor het publiek, is de producent.
Toch zijn het niet de acteurs die de wet aanwijst als de eigenaar van een film, maar de producent. Regisseur en scenarioschrijver hebben lange tijd gestreden voor een betere positie en die inmiddels ook gekregen. Acteurs doen dat pas betrekkelijk kort en hebben daarom, wat de commerciële afspraken betreft, een achtergestelde positie. Natuurlijk,
een grote ster kan een prima honorarium krijgen, ook in Nederland, maar als hij mee wil delen in de opbrengsten van de film of een andere productie blijft hij vaak met lege handen achter. Het is opvallend dat acteurs hun onbetwiste sterrenstatus niet weten om te zetten in klinkende munt.
Acteren en het spel om de knikkers is, meer dan ooit, een Hard spel. Dit boekje, een initiatief van acteursorganisaties ACT en FNV KIEM , laat zien hoe het komt dat acteurs wat financiën betreft vaak nog een bijrol spelen en geeft, belangrijker, oplossingen om een betere positie te creëren.
Daarbij gaat het niet alleen om de rechtspositie van acteurs. Even belangrijk is dat acteurs zich realiseren dat het beroep zonder inkomsten uit andere bronnen slechts voor een hele kleine elite is weggelegd. Dit boekje wil een realistisch beeld schetsen van het beroep van acteur, zonder alle glamour en opsmuk.
Wij zien dat acteurs steeds meer bewuster worden van hun eigen situatie, niet alleen door de crisis en de bezuinigen op cultuur. Acteurs lijken tegenwoordig minder bezig met een vaste positie bij een gezelschap en veel meer met de vraag op welke manieren zij zichzelf in leven kunnen houden door het mooiste vak ter wereld uit te oefenen. Daar komt meer bij kijken dan het spelen van een rol. Daar is lef, durf, doorzettingsvermogen en ondernemerschap voor vereist. Van een acteur mag je verwachten dat hij de eerste drie van nature bezit. Maar ondernemerschap wordt je niet bijgebracht op de toneelschool. Dit boekje biedt het begin van een beter bestaan. Want als je niet weet wat je rechten zijn, kan je ze ook niet gebruiken.
 
Waldemar Torenstra (ACT)
Pepijn ten Kate (FNV KIEM)
 
Inhoudsopgave
 • Inleiding
   
 • Naburige rechten voor acteurs
 • Portretten, stemmen en namen
 • Contractenrecht
   
 • Relevante organisaties voor acteurs
  Castingbureaus
  Overige organisaties en bedrijven
  Advocaten met unieke kennis over de beroepsgroep
Informatie:
ISBN
: 9789079700486
Auteur
: Christiaan Alberdingk Thijm
Kaft
: Paperback
Uitgever
: AMB
Foto('s):
Bijlagen:
Prijsinformatie:
Prijs per stuk: € 12,50
Aantal: Bestellen

Standaard levertijd

3 days

Reviews Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst moet worden goedgekeurd door een beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is zal hij verschijnen op deze pagina.

Geen reviews gevonden.

Meer reviews
 
 
 
Uitgeverij AMB  
Karwijzaaderf 15
1112 JN Diemen
postadres
Postbus 7
1110 AA Diemen


info.amb@xs4all.nl

AMB Publishers 
Karwijzaaderf 15
1112 JN Diemen

postal address
 PO Box 7
  1110 AA Diemen
  The Netherlands

 info.amb@xs4all.nl


 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.