AMB UITGEVERIJ PUBLISHERS PRESS
QUICK SEARCH
Zoekterm(en)

Zoeken
(Artikelnr: 79700-74)
Gewoon werk
Over vakkundigheid in het verwaarloosde midden
 
Rineke van Daalen
 
AMB Diemen 2014
(isbn 97890 79700 74 5, 145 pp., € 19,50)
--
 
Het mbo vormt het voorportaal voor een grote diversiteit aan beroepen, beoefend op verschillende niveaus. Buitenstaanders weten daar weinig van  en wát ze weten heeft weinig reliëf. Daarin ligt het belangrijkste motief om dit boek over het werk van mbo'ers te schrijven.
Die vraag vormt het beginpunt van dit boek, maar onder die vraag liggen dieperliggende en met elkaar samenhangende thema's verscholen. Zoals het stereotype denkbeeld en het diepgewortelde hiërarchische onderscheid tussen hoofd en handen door, tussen denken en doen. Dat waarderingsschema is zowel op school als daarbuiten van kracht en vormt de grondslag van stigmatisering van het mbo.
Door werkende mbo'ers voor het voetlicht te halen stelt Van Daalen achterhaalde ideeën over hoofd- en handarbeid ter discussie. In die benadering van werk-in-actie onderscheidt dit boek zich van sociologische benaderingen die werk vooral van de buitenkant en vanuit een zij-perspectief onderzoeken
 
 
Rineke van Daalen is socioloog en schreef eerder o.a. ‘Overgebleven werk. Kinderen tussen de middag op school’, en Het vmbo als stigma. Lessen, leerlingen en gestrande idealen’.
…………..
 
Inhoudsopgave
 
WERK
1  Waarom dit boek
2  Denken met je handen: op zoek naar een vocabulaire
3  Vakkundigheid en de geheimen van goed werk
4  Erkenning in relaties en interacties
5  Het grote in het kleine: veranderingen in werk
 
MBO'ERS AAN HET WERK
6  Zicht op doen
7  Op zoek naar mbo-beroepen
8  Aantekeningen uit het ondergrondse: de keuze voor het Academisch Medisch Centrum
9  Bij de ict-service-desk
10  Op de ziekenafdelingen: huishoudens in het groot
 
11  Midden op het arbeidstoneel
 
Literatuur
------
Uit het boek:
 
Voorwoord
De oorsprong van dit boek ligt in mijn onderzoek op vmbo-scholen. Daar werd mijn  nieuwsgierigheid gewekt naar de beroepen die de leerlingen later zouden gaan beoefenen. Wat ik erover hoorde vond ik ofwel stereotiep - de klassieke timmerman die praktisch aan het werk is; ofwel alarmerend, zoals nu in de discussie over robots. Ik wist dat mbo'ers overal te vinden zijn. 'Jouw mobieltje was er niet zonder mbo'ers', zo luidt een van de teksten op de posters die bedoeld zijn om het mbo onder de aandacht te brengen. Maar ik had geen duidelijk beeld van hun werk, ik wist niet wat ze deden. In dit boek heb ik dat uitgezocht. Ik bekijk ik in alle breedte de beroepen waarin mbo'ers terecht komen, de handelingen die ze daarbij verrichten en de eisen die aan hen worden gesteld.
         In het publieke debat bestaat de neiging om vooral de verschillen tussen 'hoog' en 'laag' werk te benadrukken. Dat was niet wat ik wilde. Mij ging het eerder om de overeenkomsten, en ik verwachtte die te kunnen vinden in alledaagse werkpraktijken. Zo onderzocht ik de kwaliteiten die mbo'ers in hun werk gebruiken, in verschillende combinaties en in samenhang met elkaar.
         Het boek heeft een grote reikwijdte. Het gaat over werk maar ook over school, het laat iets zien van de verregaande arbeidsverdeling waarvan in hedendaagse samenlevingen sprake is, het geeft kijkjes in de routines van mensen aan het werk, en het laat ook iets zien van de veranderlijkheid daarvan. Om die thema's verder uit te werken ben ik met een blog begonnen: Kundig in het midden. Die is te vinden op de website: rinekevandaalen.nl. Daar ga ik dieper in op berichten in de media, ik schrijf recensies over relevante boeken, ik interview specialisten over deelgebieden waarvan in het boek sprake is, ik laat jongeren zelf aan het woord. Ik permitteer me uitstapjes naar verschillende kanten, ik spring van leren naar werken en andersom, ik laat me leiden door wat zich op deze gebieden op een bepaald moment aan me voordoet.
Informatie:
ISBN
9789079700745
Auteur
Rineke van Daalen
Kaft
Paperback
Uitgeverij
AMB
Bijlagen:
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 19,50
Aantal: Bestellen

Standaard levertijd

3 dagen

Relevante producten
Reviews

Sorteren op:

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Geen reviews gevonden.

 
 
 
Uitgeverij AMB  
Karwijzaaderf 15
1112 JN Diemen
postadres
Postbus 7
1110 AA Diemen


info.amb@xs4all.nl

AMB Publishers 
Karwijzaaderf 15
1112 JN Diemen

postal address
 PO Box 7
  1110 AA Diemen
  The Netherlands

 info.amb@xs4all.nl


 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies