QUICK SEARCH
Zoekterm(en)

Zoeken
(Artikelnr: 79700-98)
Met veel succes op 9 november j.l. gepresenteerd in het Verzetsmuseum in Amsterdam

Ik heb niets warms voor de winter

LEZEN TUSSEN DE REGELS VAN DE TWEEDE WERELDOORLOG
Brieven van Ab Veltman en Mirjam Veltman-Diamant

bezorgd door:
Martin Veltman & Bas van der Horst
-

AMB: Diemen, 2019
(ISBN 97890 79700 98 1, 162 pp., paperback, ruim geïllustreerd, € 15,00)

-----

Ab Veltman en Mick Veltman-Diamant waren jong en pas getrouwd toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Voor Ab en Mick was de keuze meteen duidelijk: ze gingen in het verzet. De strijd was hard en bitter en de trauma’s bleven hen de rest van hun leven achtervolgen.

Zij konden pas jaren later alleen in brieven aan hun kleindochter verhalen over die oorlogsjaren en de roerige tijd daarna.
Wij kunnen hun verzet, hun gevangenschap en hun leven als onderduikers volgen door brieven die ze hebben geschreven, in de oorlog en vijftig jaar daarna. Er staat veel tussen de regels.

Mick, Ab en alle andere – vaak anoniem gebleven – verzetsmensen weigerden om terreur de dienst uit te laten maken. Zij kozen onvoorwaardelijk voor solidariteit en menselijke waardigheid.
Dit boek is een klein monument voor alle mensen die in het bezette Nederland van 1940 tot 1945 durfden te doen wat hun geweten hen ingaf.
 

Inhoudsopgave

Een klein monument
Twee levens en een stapeltje brieven
De brieven van Ab, 1943–1945
Vijftig jaar later: De brieven uit 1992
Brieven van van Mick uit 1992
Brieven van Ab uit 1992
De brieven in de 21e eeuw

Verantwoording
Bronnen

---------
(Uit de inhoud)

Een klein monument

Dit boek is een klein monument voor iedereen die in de dagen van de Duitse bezetting van 1940 tot 1945 de moed had om de bezetters te bestrijden en om onderdrukten te helpen. Een aantal van hun namen zijn na de oorlog bekend en zelfs beroemd geworden. Maar veel meer verzetsmensen bleven voor altijd anoniem.
Ab Veltman en Mirjam (Mick) Diamant waren twee van die onbekenden. Hun verhalen zijn exemplarisch voor de geschiedenis van veel anderen die, uit wat voor overtuiging dan ook, de strijd tegen de bezetters aangingen. Ab werd opgepakt en zat lang gevangen. Mick deed koerierswerk terwijl zij in het ongewisse was over het lot van Ab, en terwijl zij zelf en hun twee zoontjes ondergedoken zaten.
Wij krijgen een beeld van wat Ab en Mick hebben meegemaakt door brieven die zij erover hebben geschreven – in de oorlog en lang daarna. Dat beeld wordt aangevuld met facsimile’s van de oorspronkelijke brieven.
Dit boek is geschreven door Ab en Mick zelf. Het zijn hun brieven die ons laten zien wat zij en veel anderen hebben doorgemaakt, en hoe dat in hun verdere leven heeft doorgewerkt. Zowel in de oorlogsbrieven als in de opgetekende herinneringen van jaren later, blijft veel tussen de regels. Maar ook dat is deel van hun verhaal. Net als veel andere verzetsmensen en slachtoffers vroegen Ab in Mick na de oorlog geen aandacht voor wat ze hadden gedaan en meegemaakt. Bovendien was het naar boven halen van hun diep traumatische ervaringen bijna altijd meer dan ze aankonden.

De brieven van Ab en Mick vormen samen een bijzonder verhaal. Met dit boek geven we dat de plaats die het verdient. Voor Mick, Ab en al die andere moedige mensen die in de nachtmerrie van 40-45 durfden te doen wat hun geweten ze ingaf.
 
Informatie:
ISBN
9789079700981
Auteur
Veltman & van der Horst
Uitgeverij
AMB
Foto('s):
Video('s): interview Martin Veltman - 11/11/2019
https://youtu.be/E5LdmFuv5bM
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 15,00
Aantal: Bestellen

Standaard levertijd

3 dgn

Relevante producten
Reviews Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst moet worden goedgekeurd door een beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is zal hij verschijnen op deze pagina.

Marcel Bakker - 19-01-2020 15:53

het is een mooi verzorgd document. De verhalen zijn juist in hun “kleinheid” heel aangrijpend (even afgezien van de “grootheid") en het in facsimile afbeelden van die briefjes tilt ze weer helemaal op tot de waardevolle documenten uit die chocoladedoos. (...) dat is mooi gedaan, op dat ruwige papier.
Kan je trots op zijn!

 
 
 
Uitgeverij AMB  
Karwijzaaderf 15
1112 JN Diemen
postadres
Postbus 7
1110 AA Diemen


info.amb@xs4all.nl

AMB Publishers 
Karwijzaaderf 15
1112 JN Diemen

postal address
 PO Box 7
  1110 AA Diemen
  The Netherlands

 info.amb@xs4all.nl


 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.