AMB UITGEVERIJ PUBLISHERS PRESS
QUICK SEARCH
Zoekterm(en)

Zoeken
(Artikelnr: 79700-84)
Lea Dasberg, historica en pedagoog
hovenier in het hof der historie

 
Marion E.P. de Ras
 
AMB: Diemen, 2016
(ISBN 97890 79700 84 4. 326 pp., pb., ruim geïllustreerd, € 27,50)
 --
 Lea Dasberg, hoogleraar aan het Pedagogisch Didactisch Instituut van de UvA, was beroemd en berucht. Haar boek uit 1975 ‘Grootbrengen door kleinhouden als historisch verschijnsel’ was een doorslaand succes. Maar haar opinies over de 'tweede generatie', de Holocaust en Jacques Presser stootten velen voor het hoofd. Ook de 'veertiende stelling' van haar proefschrift kreeg heftige kritiek in de pers en bij personen als Loe de Jong. Daarin schreef zij dat op scholen de geschiedenis van de joden verteld moest worden, en niet alleen maar de Holocaust als de ultieme betekenis. Op het PDI aan de UvA was zij een verademing. Zij was zeer belezen, bestreek een breed kennisgebied en plaatste de pedagogie in historische context. Uiteindelijk vertrok zij naar Israël.
 
Marion de Ras interviewde haar daar vele malen voor deze biografie. Daarnaast heeft ze veel collega’s, assistentes en vrienden uitgebreid gesproken en o.a. archiefonderzoek gedaan in het Joods Historisch Museum en het Holocaust Memorial Museum Archive in Washington.
 
In dit boek schetst De Ras het boeiende beeld van een ondanks haar zware handicap inspirerende en humoristische vrouw, die gepassioneerd leefde, vol van geschiedenis, pedagogie en de joodse identiteit. Maar ook van iemand die het graag gezellig maakte, feesten gaf en zich omringde met mensen die haar dierbaar waren: een vrouw voor wie bijna alles heftig was: vriendschappen, liefde, en vijandschappen.
 
Marion E.P. de Ras studeerde en promoveerde (cum laude) op de historische pedagogiek aan de UvA. Zij was hoogleraar genderstudies en sociologie in Nieuw-Zeeland en hoogleraar aan de Johann Wolfgang Goethe Universiteit in Frankfurt am Main.
-------
Inhoudsopgave
 
Korte Biografie Lea Dasberg
Voorwoord
Inleiding
 
1. De historische bedding van een kind in joods Amsterdam
2. Leneke. Het fluwelen kind
3. Zwitserland: de jaren van eenzaamheid
4. Bezetting: de kampen
5. Herboren: de onderduik en de terugkeer
6. De tijd van het ‘lernen’. Jaap Meijer, joodse pedagogiek en het Vossius
7. Studie, vriendschap, liefde en werk
8. De promotie. De veertiende stelling en het conflict met Presser
9. Hoofddocentschap en de rel om haar hoogleraarschap in Amsterdam
10. Hoogleraar in Amsterdam, het kinderboek als opvoeder en vertrek naar Israël
11. Yeroham en ‘Shoah business’
12. Lea Dasberg nog tussen Israël en Nederland
Nawoord en conclusie
 
Noten
Bibliografie
Stamboom familie Dasberg
Index
------
 
Uit het boek:
 
“( … )
Voorwoord
 
Lea Dasberg leerde ik kennen als een belangrijk en beroemd historisch pedagoog en pas veel later, toen ik haar interviewde voor deze biografie, werd mij opeens duidelijk dat de religie een hoofdrol speelde in haar leven. Joods zijn stond centraal.
In januari 2009 was ik in New York en bezocht Marion Kaplan, Professor of Hebrew and Judaic Studies; Skirball Professor of Modern Jewish History aan de New York University te New York USA. Ik vroeg haar hoe zij nu jodendom zou omschrijven. Zij antwoordde wat zij altijd aan haar studenten vertelde: Het zijn drie letters ‘B’: Belief, Belonging en Behavior. Geloof, samenzijn en gedrag.
Wat mij duidelijk werd in de vele gesprekken met Lea Dasberg was dat het draaide om geloof en samenzijn, maar dat gedrag een complexe zaak was en bij haar nogal eens wisselde. Er deden zich vele veranderingen voor. Zij was verlicht orthodox, maar liet dit niet altijd aan haar collega’s blijken. Zo kon zij in haar Utrechtse jaren bij haar collega en vriend Ton Beekman komen eten zonder dat het eten koosjer was. Maar van het ene moment op het andere kon dat niet meer en wilde zij alleen nog koosjer eten. Een aantal collega’s van de universiteit van Amsterdam wisten zelfs niet dat zij orthodox joods was maar dachten dat zij een liberaal joodse vrouw was.
Lea Dasberg heeft als ernstig ziek kind jarenlang in eenzaamheid in Zwitserland doorgebracht, door de Tweede Wereldoorlog van haar familie afgesneden. Ze heeft toen in haar eentje haar eigen geloof aangehouden en het in gedachten samenzijn met haar familie en het lijkt erop dat zij zich daarmee door die periode heen heeft geworsteld en dat dit later op de achtergrond altijd haar houvast is gebleven.
(…)

 
Informatie:
ISBN
9789079700844
Auteur
Marion E.P. de Ras
Kaft
Paperback
Uitgeverij
AMB
Bijlagen:
Prijsinformatie:
Prijs per copy:
€ 27,50
Aantal: Bestellen
Relevante producten
Reviews

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

 
 
 
Uitgeverij AMB  
Karwijzaaderf 15
1112 JN Diemen
postadres
Postbus 7
1110 AA Diemen


info.amb@xs4all.nl

AMB Publishers 
Karwijzaaderf 15
1112 JN Diemen

postal address
 PO Box 7
  1110 AA Diemen
  The Netherlands

 info.amb@xs4all.nl


 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies