AMB UITGEVERIJ PUBLISHERS PRESS
QUICK SEARCH
Zoekterm(en)

Zoeken
(Artikelnr: 79700-99)

DE DERDE TIJD

Over oud en nog ouder

Niels Mulder

AMB: Diemen, 2019
(ISBN 97890 79700 99 8, 195 pp., paperback, , € 19,75)

(beeld omslag: ‘Magic Garden’, © Sandor Sweet, 2018)
--
Na bekomen te zijn van de schok het eind van een lange carrière als antropoloog te hebben bereikt, zijn ‘tweede levensfase’, vestigde Niels Mulder (1935-2021) zich hoog op de helling van Mt. Banáhaw (Filippijnen) met het idee de baan te belichten die hij door het leven trok.
Dit resulteert in een vruchtbare derde tijd, waarin meer dan zijn geschiedenis als Beroepsvreemdeling boven water komt, zoals het inzicht dat langvervlogen episodes springlevend tevoorschijn kunnen komen en dat de temps perdu ons uitlacht om onze onmacht vroegere frustraties buiten de deur te houden.
Dit inzicht bracht de ergens in zijn genen verstopte Dutch uncle tot leven: 'Je verleden vraagt om herkauwen en verteren, zodat het niet ver in je derde tijd als een spook uit een kast springt!'
In Niels geval is het verleden een aangename vriend en prettig gezelschap om de lichamelijke ongemakken van de vorderende leeftijd te verzachten.

Niels Mulder schetst met zijn relaas een voor velen zeer herkenbaar beeld van  de ervaring van het oud en nog ouder worden in onze ‘derde tijd’ en spaart zichzelf niet.
….

uit het boek:

‘Voorschouw’

De titel van dit boek danken wij aan het charmante le troisième âge als omschrijving voor de derde levensfase waarin wij oud en nog ouder worden en waarin ik het geluk heb mij te blijven verbazen over het leven van de mensen om mij heen en het avontuur van mijn eigen baan. Je komt ergens ter wereld, groeit er op en wordt via ouders, school en ervaring je beroepsleven – de tweede fase – ingeleid. Daarin verwerf je je reputatie als leraar, voetbalprof, schrijver of kok; kortom, je bent iemand.
Je derde tijd in te gaan – of, in te moeten gaan – is voor velen benauwend; het is zoiets als het afleggen van je sociale identiteit en door te gaan als een niemand.
(…)
Dit vervlieden, de vergankelijkheid van omgeving, de flux van de mensen om je heen, het steeds nieuw-onverwachte en de maalstroom van opborrelende episodes van jaren her, maar ook het vervloeien van ‘je eigen zelf’, vormen de achtergrond waarop gebeurtenissen, bevindingen en observaties in ‘De derde tijd’ worden geprojecteerd.
De ‘draad’ die door de stukjes loopt bestaat uit de ups & downs van belevenissen en stemmingen, van het demotiverende déjà vu tot de genoegens van de vaardige geest die verleden, heden en toekomende tijd in nieuw licht zet en de zaken als herboren laat zien.
(…)
In dit boek heb ik het druk met het ‘omkijken in verwondering’ en met het vaak minder enthousiaste registreren van wat het fysieke ‘oud en nog ouder’ met mij en leeftijdgenoten uithaalt.
(…)
na het mij opgedrongen gezelschap van Dr. P. sta ik weer fris op de rails en blijf ik prettig bezig verhaal uit de vervlogen jaren putten.”
 
Informatie:
ISBN
9789079700998
Auteur
Niels Mulder
Kaft
Paperback
Uitgeverij
AMB
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 19,75
Aantal: Bestellen

Standaard levertijd

2

Relevante producten
Reviews

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.

 
 
 
Uitgeverij AMB  
Karwijzaaderf 15
1112 JN Diemen
postadres
Postbus 7
1110 AA Diemen


info.amb@xs4all.nl

AMB Publishers 
Karwijzaaderf 15
1112 JN Diemen

postal address
 PO Box 7
  1110 AA Diemen
  The Netherlands

 info.amb@xs4all.nl


 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.