AMB UITGEVERIJ PUBLISHERS PRESS
QUICK SEARCH
Zoekterm(en)

Zoeken
(Artikelnr: 79700-96)
RECHT EN SLECHT
Mr. Benno Stokvis 1901-1977

samensgesteld door Ruud Stokvis

AMB: Diemen, 2019
(ISBN 97890 79700 96 7, 270 pp., paperback, geïllustreerd, € 22,50)
--
Mr. dr. Benno Stokvis (1901-1977) was literator, rechtsgeleerde, publicist, parlementslid, mediapersoonlijkheid, radiospreker, honden- en paardenliefhebber, maar bovenal advocaat, een strijdbaar jurist. Menselijk en maatschappelijk bewogen, in het naoorlogse Nederland een ‘Bekende Nederlander’.

Ruud Stokvis noemt de vele publieke activiteiten van mr. Benno Stokvis. Maar hij reconstrueert bovenal zijn veel minder bekende privéleven en dan vooral aan de hand van zijn uitlatingen in en reacties op zijn door duizenden beluisterde radiorubriek ‘Recht en Slecht’. In deze beschouwingen, die hij tussen 1967 en 1975 bijna wekelijks op de radio hield over tal van onderwerpen, wilde hij de luisteraar vastgrijpen en confronteren met zijn geweten. Dat hij hierin slaagde bleek wel uit de tientallen brieven die wekelijks ontving.

Uit die ca. 350 voordrachten destilleerde Ruud Stokvis, een achterneef van Benno, de persoonlijke informatie. Hij is er daardoor in geslaagd de scherpzinnige, ambitieuze, gevoelige, ijdele, zoekende en hardwerkende Benno Stokvis als een herkenbaar en navoelbaar persoon naar voren te laten komen.

Ruud Stokvis was als socioloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

-------
Uit de reacties:
Het Advocatenblad, het officiële vakblad van de Nederlandse Orde van Advocaten, was van mening “Er verschijnen amper goede boeken over de Nederlandse advocatuur of Nederlandse advocaten. Een biografie van de Amsterdamse advocaat Benno Stokvis brengt daar nu verandering in. (…) In twaalf hoofdstukken komen het leven en het werk van Benno Stokvis uitgebreid en zeer leesbaar voorbij (…) Benno Stokvis was een scherpzinnige, gevoelige, ijdele en hardwerkende advocaat, met het hart op de goede
plaats. Daarvan kan een balie er niet genoeg hebben.”
--
De recensent van dienst bij de NBD|Biblion vond van het boek “(…) Het verhaal wordt vlot en wetenschappelijk verantwoord verteld, ondanks het feit dat er relatief weinig persoonlijke bronnen zijn. (…)”
--
De oud-deken van de Amsterdamse orde van Advocaten mr. Germ Kemper meldt in Argus dat door deze biografie “dichter bij de ontraadseling van de vraag ‘Wat is een goede advocaat?’gekomen.” Het boek “vult het beeld in van een goede advocaat. Solitair, ijdel, literair begaafd (…) eigenzinnig, zich niets aantrekkend van het publieke oordeel over zijn cliënten, met grondige kennis, … ijverig.”
---
Uit de inhoud

Inleiding
Benno Stokvis was een neef van mijn vader. In mijn leven speelde hij geen rol tot het mij in 2000 opviel dat hij als ‘gedeeltelijk van joodse komaf’ beschreven werd, terwijl ik zeker wist dat hij helemaal joods was. Ik schreef hierover een ingezonden briefje naar NRC Handelsblad. Dit vormde de aanleiding om mij wat meer in zijn persoon en werk te verdiepen. Hoe meer ik van hem te weten kwam, hoe meer ik gefascineerd raakte door deze scherpzinnige, ambitieuze, gevoelige, ijdele, zoekende en hardwerkende man, die als weinig anderen verstrikt raakte in de ideologische tegenstellingen van de Koude Oorlog. Het verrijkte mijn beeld van het eerste driekwart van de twintigste eeuw in Nederland. In 2013 besloot ik dat Benno bijzonder genoeg was voor een biografie. Als leidraad nam ik zijn ideaal om ‘zichzelf’ te blijven. Omdat hij in zijn huwelijksleven en op levensbeschouwelijk en politiek gebied nogal wat zwenkingen maakte, vroeg ik mij af of hij dit ideaal van zichzelf te blijven wist waar te maken. Lukte het hem zijn opvattingen over recht en slecht trouw te blijven? ...

 
Informatie:
ISBN
9789079700967
Auteur
Ruud Stokvis
Kaft
Paperback
Uitgeverij
AMB
Bijlagen:
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 22,50
Aantal: Bestellen

Standaard levertijd

3 dgn

Relevante producten
Reviews

Sorteren op:

Review toevoegen

Argus - Germ Kemper - 19-02-2020 17:08

Wat is een goede advocaat? (...) Na het lezen van de biografie 'Recht en Slecht' ben ik een stapje dichter bij de ontraadseling gekomen.(...) het beeld van een goede advocaat wordt ingevuld. Solitair, ijdel, literair begaafd, eigenzinnig, zich niets aantrekkend van het publieke oordeel over zijn cliënten, en met grondige kennis. (...) Ja, ijverig was hij ook. "

Advocatenblad - 19-02-2020 16:39

"Duizendpoot. Er verschijnen amper goede boeken over de Nederlandse advocatuur of Nederlandse advocaten. Een biografie van de Amsterdamse advocaat Benno Stokvis brengt daar nu verandering in. (...) het leven en werk van Benno Stokvis komt uitgebreid voorbij, zeer leesbaar en tegen de achtergrond van het Nederland van toen. ..."

mbd|biblion - 19-02-2020 16:28

(...) het verhaal wordt vlot en wetenschappelijk verantwoord verteld, ondanks het feit dat er relatief weinig persoonlijke bronnen zijn. (...)

 
 
 
Uitgeverij AMB  
Karwijzaaderf 15
1112 JN Diemen
postadres
Postbus 7
1110 AA Diemen


info.amb@xs4all.nl

AMB Publishers 
Karwijzaaderf 15
1112 JN Diemen

postal address
 PO Box 7
  1110 AA Diemen
  The Netherlands

 info.amb@xs4all.nl


 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.